MUSICA AETHERIA 2024

Thereminen – Et overjordisk musikinstrument

“For mig handler det at spille theremin om at frembringe skønhed. Tonerne skal være rene og smukke, melodierne det samme. Instrumentet bruges i gængs forstand ofte til at lave spøgelsesmusik eller blot lydflader, men jeg må tilstå at det interesserer mig ikke. Det yder ikke thereminen retfærdighed, den er SÅ meget mere end spøgelsesmusik. Theremin-virtuosen Clara Rockmore (1911-1998) er min utvetydige helt, og da jeg hørte hende spille “The Swan” i 2012, var jeg fuldkommen solgt. Jeg syntes aldrig jeg havde hørt noget så smukt. 

At jeg selv skulle kunne spille “The Swan” en dag lå fuldstændig udenfor rækkevidde. Jeg havde min etherwave theremin, jeg elskede den, men brugte den blot til lydflader og effekter, når jeg optrådte. Da jeg fik min vidunderlige Claravox theremin i januar 2022, fik jeg pludselig blod på tanden, og begyndte at øve små, klassiske stykker. Senere det år begyndte jeg at komponere til thereminen, og resultatet, både egenkompositionerne og de små klassikere, er nu tryllet ned på vinylen MUSICA AETHERIA. Jeg er både meget ydmyg, og meget taknemmelig.

– Thulla Christina Wamberg Kronaie, 2024

Thereminen blev opfundet af den russiske radio-ingeniør og cellist, Lev Termen (senere Leon Theremin) i 1919, og er verdens første elektroniske instrument. Instrumentet kendetegnes ved at man spiller på det uden at røre ved det, hvilket nærmest virker magisk. Selv i dag, over 100 år senere, fortryller thereminen, og instrumentet er stadig sjældent og eksotisk, da der på verdensplan ikke findes mere end en håndfuld profesionelle thereminister, der for alvor mestrer instrumentet. Det er særdeles vanskeligt at spille på, idet man jo så at sige spiller “på luften”, og ikke har hverken klaviatur eller strenge at holde sig til. 
Lyden opstår ved hjælp af elektromagnetiske felter, som brydes af hændernes bevægelser.

Læs mere her:

https://www.moogmusic.com/news/leon-theremin-1

https://www.moogmusic.com/news/clara-rockmor